TERVETULOA SEURAAMAAN MAALAISPUUTARHAN ELÄMÄÄ ITÄRAJALLE


MAALAISPUUTARHAN ELÄMÄÄ VOI SEURATA TIIVIIMMIN JATKOSSA FACEBOOKISSA, INSTAGRAMISSA,TWITTERISSÄ SEKÄ MAALAISPUUTARHA.FI VERKKOSIVUILLA. TERVETULOA SEURAAMAAN ELÄMÄÄMME SIELLÄ! TÄNNE MAALAISPUUTARHA BLOGIIN PÄIVITÄMME SATUNNAISESTI AJANKOHTAISIA ASIOITA.

lauantai 11. helmikuuta 2012

YKI, ARVI & OLAVI

Kuulostavat  aika vanhoilta herroilta. Ja sitä he olisivatkin, jos olisivat vielä täällä kanssamme. Näiden herrojen muotoilemat esineet ovat osana  arkeammekin tänäkin päivänä. Tästä pääsenkin sujuvasti sisustusaiheeeseen, josta ajattelin kirjoittaa silloin kun tätä blogiani aloittelin. Nyt vasta on tullut tilaisuus siihen monien vaiheiden jälkeen.

Yki Nummen Lokki-valaisimen tuntevat varmaan useimmat designista kiinnostuneet. Minulle ainakin oli aivan mahtava yllätys, että koko lapsuuteni olin tuijottanut tätä Lameet-valaisinta ja ihaillut sen upeaa selkeää muotoa. Nyt vasta kun valaisin päätyi lopulta kotiimme aloin etsiä valaisimen tarinaa netistä ja huomasin, että Yki Nummi oli suunnitellut tämänkin valaisimen 1964. Hyvin on tämä alkuperäisvalaisin kestänyt aikaa, koska on nytkin vielä erittäin moderni.


Tätä uljasta, vienosti sivulle katsovaa kipsihahmoa luulin lapsena hymypatsaaksi, jonka valoisa äitini oli saanut kouluaikoinaan. Tämä kipsityö on  kuitenkin siirtynyt kotiimme todennäköisesti Särkisalmesta isoisäni talosta oman lapsuuskotini kautta. Kipsityön on tehnyt Arvi Tynys vuonna 1938, ja vaikka sodat ja muutot nähneenä on kolhiintunut matkalla, niin siltikin aina vaan yhtä ylväänä katsoo kauas tulevaisuuteen tuolta lipaston päältä.


Sitten tämä kaunokainen on ehdottomasti lempimaljakkoni kaikessa yksinkertaisuudessaan. Kaunis sellaisenaan tai pelkistetysti yhden kukan kera. Olavi Helander on puhaltanut tämä Humppilassa ja maljakko muistuttaa erehdyttävästi Gunnel Nymanin piikkimatto-maljakkoa, joka se ei kuitenkaan ole.Mukavaa, että menneet sukupolvet ovat sijoittaneet aikanaan nuorien muotoilijoiden tuotoksiin, josta me nykyiset sukupolvet sitten saamme nauttia omissa kodeissamme. Näitä ihanuuksia kun katselee, niin melkein väkisin tulee ajatelleeksi, että olisipa mukavaa ostaa omallekin lapselleen laatua, joka kestäisi aikaa yhtä hyvin kuin nämä hienoudet.

2 kommenttia:

  1. Todella kauniita esineitä! Kaikelle lasketaan nykyään hiili-, vesi-ym. jalanjälkiä. Pitäisi olla laskuri, millä arvioida vuosikymmenestä toiseen kestävän esineen ympäristönsäästöarvo,kun uutta sen tilalle ei tarvinnut edes valmistaa.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista Misku ja tervetuloa pohjoiskarjalaisten vaarojen väliin blogivisiitille. Mukavaa, että voi käyttää noin vanhoja tavaroita ja on itsekin mukavaa kierrättää sellaista, mitä ei itse enää tarvitse. Aurinkoisia kevätpäiviä sinne Kainuuseen!

    VastaaPoista