TERVETULOA SEURAAMAAN MAALAISPUUTARHAN ELÄMÄÄ ITÄRAJALLE


MAALAISPUUTARHAN ELÄMÄÄ VOI SEURATA TIIVIIMMIN JATKOSSA FACEBOOKISSA, INSTAGRAMISSA,TWITTERISSÄ SEKÄ MAALAISPUUTARHA.FI VERKKOSIVUILLA. TERVETULOA SEURAAMAAN ELÄMÄÄMME SIELLÄ! TÄNNE MAALAISPUUTARHA BLOGIIN PÄIVITÄMME SATUNNAISESTI AJANKOHTAISIA ASIOITA.

sunnuntai 6. maaliskuuta 2011

KOTITEKOISTA MAALAISJUUSTOA JA LEMPEÄÄ JOGURTTIA

Jo ennen joulua jossakin blogissa syötiin itse tehtyä jogurttia. Ajattelin silloin, että kokeilen joskus tuotakin ja nyt sitten sain vihdoin viimein kaiveltua reseptin jostakin netistä. Helppoahan se olikin, kun olin jo joskus aikaisemmin ostanut digitaalisen lämpömittarin keitoksia varten, joten lämpötilan seuraaminen oli vaivatonta.
Isäntä oli sopivasti lämmittänyt leivinuunin, joten uunin päällä, mummolta perityn härkkimen ja maitotonkan seurassa lempeässä lämmössä, jogurtti saa valmistua yön aikana.



Samoilla innoilla tuli yks kaks mieleeni ihana, vanha käsin tehty juustomuotti, jolla isoäitini aikoinaan iso talon emäntänä teki kotijuustoa perheelle. Itse en tätä juustomuottia kuitenkaan nyt käyttänyt, koska en ole niin varma sen hygieenisyydestä. Kyllä on joskus jollakin sata vuotta sitten ollut kärsivällisyyttä tehdä ristikkokuvio juustomuotin pohjaan. Kiva kuitenkin, että muotti on tallessa ja juuriltaan satakuntalaisen Lundgrenin tyttären sata vuotta vanha muotti jatkaa elämäänsä uusilla vuosisadoilla karjalaisten jälkipolvien elämässä.


Sen sijaan  käytin omaa juustopashamuottia, joka on täällä RajaKarjalassa valmistettu täkäläisistä koivuista ja ortodoksisilla kuvioilla. Tämä muotti on sinänsä kätevä koska sillä voi tehdä juustoa ja myös oikeanmuotoista pashaa, jota sitten syödään pääsiäisenä.

Juustopuuhissa ei parane olla kiire, vaan hiljaa hyvä tulee. Muuten voi käydä kalpaten ja maito palaa pohjaan ja koko keitos kiehua. Edellisen kerran kotijuustoa tehdessäni, en juurikaan maustanut sitä mitenkään. Nyt laitoin juustomassan sekaan valkosipulia, ruohosipulisilppua ja merisuolaa. Valmiin juuston makuelämys oli mahtava, ja tätä teen kyllä uudestaan. Kaunista, maukasta, halpaa ja lisäaineetonta.










11 kommenttia:

  1. Nami, herkullista varmasti ja kaunis kuvio juustossa.
    Ed.post. ihana kisuliini:))
    Eka kertaa täällä olen ja jatkan blogisi katselua.
    Pajupirin kautta tänne tulin:)

    Mukavaa maaliskuuta!

    ^_^Piitis

    VastaaPoista
  2. Hei Piitis ja tervetuloa blogiini. Ruoka-aiheita riittää täällä vielä toviksi ja kohta taas alkaa se aivan ihana puutarhakausi, jolloin puutarhatarinoita riittää. Mukavaa kevään alkua sinullekin!

    VastaaPoista
  3. Oi, herkulliselta näyttää, kuten edellisen postauksen uunijuureksetkin :)
    Onko tuo juusto sellaista,johon laitetaan maitoa, piimää ja kananmunia? Täällä Satakunnassa se on oleellisesti kuulunut pitopöydän tarjottaviin.
    Sitä muna- eli piimäjuustoa minäkin teen aina jouluna ja pääsiäisenä itse.
    Täällä lähiseudulla tosin on muutama pikkujuustolakin, joista saa ostaa hyviä munajuustoja, sekä myös juoksutteen avulla tehtäviä maitojuustoja.
    Kivaa kevättä sinulle, pian päästään puutarhapuuhiin ;)
    t. Marja

    VastaaPoista
  4. Hei Marja! Tuo juusto on juuri sitä maitopiimämunajuustoa ruohosipulilla, valkosipulilla ja merisuolalla maustettuna. Niin se satakuntalaisuus elää täälläkin vielä sadan vuoden jälkeen:) Mukavaa kevättä myös sinulle puutarhafiilistelyissä!

    VastaaPoista
  5. Varmaan oli hyvän makuista.Minä en ole itse juustoa tehnyt, mutta joka pääsiäinen värkkään itse pashan..SE maistuu niin hyvältä. Kaikki mitä itse tekee tai kasvattaa, maistuu kaksinverroin paremmalta..viime kesänä yritin kasvattaa paprikoita, yksi tuli, mutta sitä varjelin kaikelta pahalta koko kesän ja ahh..sitten syksyn tullen kun se oli punastunut tarpeeksi leikkasin sen hellävaroen ja viipailoin sen leivän päälle. Mikään ei voita itsetehtyjen/kasvatettujen vihannesten tms..makua.
    Ihanaa kun kevät vihoinkin koittaa. Mukavaa viikkoa sinulle.

    VastaaPoista
  6. Tuo juusto-ohje on minullekkin, satakunnasta lähteneelle kovin tuttua lapsuudesta asti. Täällä nykyisella kotiseudulla en ole sitä nähnyt muiden tekevän, vain sitä leipäjuustoa, joka kyllä on myös suurta herkkua. Joskus olen sitäkin kotona tehnyt.
    Hyvää, alkanutta viikkoa.

    VastaaPoista
  7. Voi että ,tuo juusto on varmasti herkullista, tykkään!
    Olen itse tehnyt ihan siivilän kanssa, kun ei ole tuota muottia, mistähän sellaisenkin nykyään saisin.
    Mutta tulee hyvää ,pehmeää.
    Sinulla on kaunis, tulee tuo kuviokin ♥
    Ruhosipuli on hyvä mauste ja tekee kauniinkin juustosta.
    Pitäskin tehdä ihan näillä kotikonsteilla.
    Kiva kun muistutit :)
    Kivaa laskiaista huomenna ja iloa tähän päivään :)

    VastaaPoista
  8. Hei hyvät naiset, mukavaa naistenpäivää ja kiitos kommenteista! Tuija: kyllä puutarhakautta täälläkin odotetaan innolla kunhan tuo metrin kinos nyt alkas sulamaan. Paprikoita en minäkään ole oikein onnistunut vielä kasvattamaan, mutta yritän taas tänä kesänä. Seijastiina: noita muotteja on ainakin tuolla maalaispuutarhan nettipuodissa, mutta saa niitä varmaan muualtakin. Nämä minun puodissa myytävät on tehty ihan tuolla itärajan tuntumassa ja tekijät ovat itse ortodokseja. Tunnetta siis piisaa :) ja muotissa on siis kaksi muottia yhdessä, koska Antero, joka muotit tekee, on keksinyt niin nerokkaan ratkaisun. Nämä juustot ja pashat on aina näitä kevättalven villityksiä.

    VastaaPoista
  9. Heips vaan:))

    Hyvää naistenpäivää Sinulle!

    ^_^Piitis

    VastaaPoista
  10. Kun tuossa paprikoista pohditte: tokihan laitatte hyvissä ajoin näihin aikoihin paprikansiemenet multaan?
    Äitini on 30 vuotta kasvattanut pitkin tuvan seinuksia paprikoita, mutta ne täytyy olla kesäkuun alussa uloslaittaessa isoja, vahvoja taimia, reilu20senttisiä, jotta sato ehtii kunnolla kypsyä. (En ole mikään "puutarhaspesialisti", mutta ihmettelin vain, kun yleensä paprika on reipaskasvuinen, eikä kovin vaatelias.)

    VastaaPoista
  11. Heips Sirkku, niin ne paprikathan voisi kyllä oikeastaan laittaakin jo kohtapuolin, että ehtii kasvaa. Kun ei laita kaikkea liian ajoissa, niin on tilaa sitten paprikoillekin kasvaa ikkunalaudalla.

    VastaaPoista